Birçok üniversitede enerji alanı kapsamına giren mühendislik eğitimi verilmektedir. Fakat kendi alanlarındaki eğitimlerini tamamlayan mühendislerde genel anlamda;
gibi eksiklikler göze çarpmaktadır.
Bu eksiklikler nedeni ile de;
Ülkemizin 2023 yılı hedefleri çerçevesinde, uluslararası arenada önden giden, üreten, geliştiren, sorunları tespit ederek, uygun ve kullanışlı çözüm yolları tasarlayan mühendisler yetiştirmek gerçekten önemlidir. Bu kapsamda da, uzun vadede mevcut eğitim sistemlerinin incelenerek geliştirilmesi gerekli olduğu gibi, kısa vadede de ilgili sektörlerin ivedi ihtiyaçlarının tespit edilerek, etkili eğitim programlarının organize edilmesi elzemdir.
Farklı disiplinlere hitap eden, gerçekten ivedi ihtiyaçlara cevap verecek niteliklerde, hızlı bir kalite arttırımı sağlayacak etkinlikte ve henüz eğitimine devam edenlerden mezun olanlara kadar geniş bir çerçevece uygulama alanı bulan bir eğitim stratejisi belirleyebilmek için, hiç şüphesiz;
Ortaya koyulacak bu niteliklerdeki bir stratejiye ve bu stratejiyi oluşturan saha verilerine ihtiyaç duyan ve uluslararası arenada başarı ortaya koyarak, milli bir eğitim altyapısı kurma vizyonu ile yola çıkan birçok kurumumuz mevcuttur. Bu noktada özellikle üniversitelerimiz bünyesinde çalışma grupları oluşturularak, ilgili mühendislik ve hatta ara eleman ihtiyacı kategorilerine yönelik projelerin hazırlanması önemlidir.
Hazırlanacak bu projeler akabinde elde edilecek veriler ışığında tasarlanacak eğitim programları, başarılı mühendisler yetiştirilmesinin anahtarı olacaktır.