Donald Trump'ın Müdahalesi ve OPEC+ Toplantısı

Donald Trump’ın Müdahalesi ve OPEC+ Toplantısı

 

Covid-19 ve Rusya-Sudi Arabistan arasındaki anlaşmazlık sebebi ile son 20 yılın en düşük seviyelere inen petrol fiyatlarını önlemek için, dünyadaki en büyük üretici konumunda olan ABD, yerli petrol üreticilerinin kepenk kapatması ve petrolü zararına satmaya başlamasından sonra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile görüşmeler başlattı.
Görüşmeler neticesinde 2 Nisan tarihinde Trump “Just spoke to my friend MBS (Crown Prince) of Saudi Arabia, who spoke with President Putin of Russia, & I expect & hope that they will be cutting back approximately 10 Million Barrels, and maybe substantially more which, if it happens, will be GREAT for the oil & gas industry!” şeklinde tweet attı. Attığı tweette Rusya devlet başkanı Putin ve Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Selman ile konuştuğunu ve 10 milyon varil, hatta belki daha fazla kesinti olacağını umut ettiğini dile getirdi. Bu kesintinin gerçekleşmesi halinde petrol ve doğal gaz endüstrisi için çok iyi olacağını vurguladı. Atılan bu tweet sonrası petrol fiyatlarında ciddi bir dalgalanma yaşandı. Batı Teksas petrolü (WTI) fiyatının yüzde 35 kadar ve Brent petrolünün ise yüzde 47’ye kadar artış oldu. Bu olaylar akabinde, 9 nisanda OPEC+ adıyla tanınan 23 üye, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkeler, telekonferans yolu ile toplantı gerçekleştirdi. Toplantıdaki en önemli konu başlığı OPEC ve OPEC dışı ülkelerin petrol üretimini azaltması oldu. Yapılan toplantı sonucunda OPEC+ ülkeleri günlük ham petrol üretim miktarını 9,7 milyon varil azaltma kararı aldı. Suudi Arabistan günlük ham petrol üretimini 12 milyon varilden 8,5 milyon varile düşürerek 3,5 milyon varil azaltmayı, Rusya ise günlük ham petrol üretimini 10,3 milyon varilden 8,5 milyon varile düşürerek 1,8 milyon varil azaltmayı planlıyor. Toplantıda alınan bu kararlar sonrasında Brent petrol fiyatı 35,36 dolarlara çıksa da kararın etkisi çok uzun sürmedi ve petrol fiyatları toplantı öncesi durumuna doğru düşüşe geçti.

Peki günlük ham petrol üretim miktarını 9,7 milyon varil azaltma kararı yeterli mi?

Birçok uzman ileriki süreç için günlük ham petrol üretim miktarında 10 milyon varil kesintinin yetmeyeceğini düşünürken 15 ila 20 Milyon kesintinin petrol piyasasının gereksinimini karşılayacağını vurguluyor.
Bilindiği üzere petrol fiyatlarını etkileyen birçok sebep bulunmaktadır. Dünyamız Covid-19 ile savaşmaya devam ediyor. İlerleyen dönemlerde virüsün daha çok yayılması veya Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki krize benzer başka krizlerin ortaya çıkması ile petrol fiyatlarının yine olumsuz yönde etkilenmesi mümkün. Kısacası piyasadaki riskler halen ortadan kalkmamışken 9,7 milyon kesintinin yeterli olmayacağı öngörülüyor.

Uygulanabilecek mi?

Geçmiş dönemlere baktığımız zaman OPEC üyesi ülkelerin kesinti miktarlarına uymakta zorlandığını, Rusya ve Irak gibi ülkelerin de belirtilen miktardan daha fazla ürettiğini görüyoruz. Öte yandan Rusya’nın ekonomisi düşen petrol fiyatlarından dolayı ciddi miktarda açık verdi. Bu zor süreçte şimdiye kadarki en büyük kesintiyle karşı karşıya kalan ülkeler için bu kesintinin uygulaması zor olsa da kesintinin petrol fiyatlarının yükselmesinde önemli bir rolü bulunmaktadır.

Yazan: Furkan Güven
Düzenleyen: Esra Göztaş

 

Yazar