Rusya İçin Petrol Savaşı Maliyeti
Rusya ekonomisi pandemi, Rusya-Suudi Arabistan petrol savaşı ve petrol fiyatlarındaki çöküşten ötürü zor bir dönemden geçmektedir. Yaşanan bu olaylar Rusya’ya borç yükü getirmiştir.
Rusya ekonomisinin bu durumdan istikrarlı bir şekilde çıkması için birkaç ay içinde 1 trilyon rubleye ihtiyacı var. Yani açıkça ayda 12,7 milyar dolar gerekmektedir. Bir işletme kuruluşunun başkanı bunu alenen ifade etmiştir. Aynı zamanda Business Rusya Başkanı AlexeyRepik, GSYİH’nın (Gayri Safi Yurt içi Hasıla) korunması ve ekonominin istikrara kavuşması için bu miktar bir paraya ihtiyaç olduğunu belirtmiştir. Şimdilik öngörebildikleri miktar ayda 1 trilyon ruble bandında bulunuyor.
Rusya’nın borç yükü diğer ülkelere nazaran çok daha iyimser bir seviyede olması toparlanmanın da açıkçası daha kolay olacağını gösteriyor. Nitekim Rusya’nın GSYİH borcu %19,48 ile dünyanın en düşük borçları arasında bulunuyor.
Petrol fiyatlarındaki bu çöküşün ardından, 6 ila 10 yıl boyunca varil başına 25-30 dolar arasındaki petrol fiyatının yaratacağı bütçe açığı için yeterli kaynağa sahip olduklarını belirten Rusya Maliye Bakanı Urallar’ın varil fiyatının 40 dolarlık harman için dengelendiğini de belirtti.
Ülkenin egemen servet fonunun 1 Mart itibariyle 100 milyar doları aşkın bir varlığı bulunuyor. Bu miktar GSYİH’nın yüzde 7,3’ünü ve daha düşük olacak petrol gelirlerini telafi edebilecek bir miktar olduğu düşünülüyor.
Maliye Bakanı petrol ve doğalgaz gelirlerinin planlanandan 39,5 milyar dolar daha düşük olmasını bekliyor. Sonuç olarak ekonomi adına ülkenin GSYİH borcu düşük olması önemli bir neticedir. Ancak ülkenin egemen servet fonu gibi bugünleri kurtaran kısa vadeli çözümleri olsa da şu anda gelecek adına ekonomi için olumlu tahminler yapmak oldukça zor. Rusya ekonomisi bu dönemler iyi bir performans göstermemektedir.
Yazan: Furkan Erdem KÖK
Düzenleyen: Esra Göztaş
Yazar
Recent Posts
- Türkiye’de İklim Değişikliği ve Emisyon Ticaret Sistemi Anketi Sonuç Raporu
- Türkiye’de İklim Değişikliği ile ilgili Olumsuz Algılar Anketi Sonuç Raporu
- Elektrik Santrallerinde Soğutma Kulelerinden Havaya Giden Sıcak Buharın Enerjisi Kullanılamaz mı?
- Hava Kirliliği Nedir? Türkiye‘deki Çalışan ve Planlanan Kömür Santralleri Listesi
- AT GÜCÜ YEŞİL ENERJİDİR